Rotu

 

Yleistä

Shiba on Japanista kotoisin oleva, tuhansia vuosia vanha alkukantainen rotu, joka on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan jalostettu lintujen ja pienriistan metsästykseen. Suomessa shiba on nykyään pääasiassa seurakoira, vaikka myös metsästäviäkin yksilöitä löytyy.

Tämä kotimaassaan kansallisrodun asemaan yltänyt kippurahäntä on pienin japanin kuudesta alkuperäisestä rodusta, ja keskimäärin shiba painaakin noin 8kg-13kg. Säkäkorkeus vaihtelee urosten ja narttujen kesken suunnilleen 37cm-42cm välillä urosten ollessa tavallisesti suurempia. Shiba onkin siis pienehkö, mutta voimakasrakenteinen, ketterä ja tasapainoinen pystykorva, jolla ei ole liioiteltuja piirteitä. Rodun sallitut värit ovat punainen, black&tan ja seesami, joista ensimmäisiä tavataan eniten. Myös valkoisia shibapentuja syntyy silloin tällöin, joka ei kuitenkaan ole hyväksytty väri, vaikkei sen olekaan todettu altistavan millekään sairaudelle. Shiballa tulee olla kaikissa värimuunnoksissa selkeä urajiro, eli vaaleampi karva muun muassa poskissa, leuan alla, rinnassa sekä mahassa.

Shiban turkki on kaksinkertainen koostuen lyhyestä ja tiheästä alusvillasta sekä pitemmästä ja hieman karkeammasta peitinkarvasta. Tavallisesti shiballa on karvanlähtö noin kaksi kertaa vuodessa, jolloin koiraa on harjattava usein. Muutoin shiban turkinhoito on hyvin helppoa, eikä sille tarvitse tehdä juuri mitään, sillä siistinäkin tunnettu rotu pitää yleensä itsensä melko puhtaana. Turha peseminen ei ole edes toivottua, vaan usein kurakeleilläkin riittää vain tassujen pyyhintä sisälle tultaessa.