Shibaa harkitsevalle

Hankikoira.fi -sivuston rotuesittelyssä shibaa kuvataan muun muassa seuraavanlaisesti:

”Shibaan on rakennettu yhdistelmä rohkeutta, viehkeää itsetietoisuutta, arvokkuutta, uskollisuutta ja viirusilmäistä suloa. Shibassa on monia kissamaisia piirteitä, sillä se on hyvin siisti, itsetietoinen ja mukavuudenhaluinen. Shibat ovat jo pennusta saakka hyvin voimakastahtoisia, mikä vaatii omistajalta päättäväisyyttä ja johdonmukaisuutta.”

 

Mitä tahansa koiraa harkitessa tulisi rodun ulkonäkö sekä vastaavat pinnallisemmat syyt jättää taka-alalle ja pohtia ennemminkin, sopiiko kyseinen rotu esimerkiksi käyttötarkoitukseltaan sekä luonteeltaan juuri minulle? On osattava miettiä rehellisesti eri näkökulmista, pystyykö tarjoamaan rodulle sen vaatimia kasvu- ja elinolosuhteita. Shiba on pitkäikäinen rotu, joka elää hyvin todennäköisesti reilusti yli kymmenvuotiaaksi. On siis tärkeä kysyä itseltään, onko valmis sitoutumaan koiraan koko sen elinajaksi. Huomionarvoista on myös se seikka, etteivät koiran kulut rajoitu ainoastaan pennun hankintahintaan, vaan myös sen ylläpitoon saattaa upota paljonkin rahaa.

Usein kuulee sanottavan, ettei shiba ole ihanteellinen rotu kokemattomalle ensikoiran ostajalle. Itse kuitenkin ajattelen, että miksi hankkia ensin kokemusta jostain toisesta, täysin erilaisesta rodusta, sillä shiban kanssa samat metodit eivät todennäköisesti kuitenkaan toimi. Tärkeämpää onkin perehtyä juuri kyseiseen rotuun ja sen luonteeseen huolella sekä mahdollisuuksien mukaan tutustua useampaan yksilöön ennen lopullista päätöstä. Kuten jo ylempänä on mainittu, shiban kanssa ensisijaisen tärkeää on johdonmukaisuus, pitkäjänteisyys ja avoin mieli. Jokainen koira on myös yksilö, joten jokin mikä toimii toiselle, ei välttämättä olekaan se paras vaihtoehto toisen kanssa.

 

Jos tarkan pohdinnan jälkeen olet vakuuttunut siitä, että shiba on juuri oikea rotu sinulle, voi joskus pitkältäkin tuntuva oman pennun odotusaika alkaa. Kovasta kysynnästä johtuen shibapentua saattaa joutua odottamaan keskimäärin noin vuoden, sillä kasvattajia ei löydy ihan jokapaikasta eivätkä shibat yleensä tee kovin suuria pentueita. Tämä onkin parasta aikaa vierailla kasvattajien sekä omistajien luona tutustumassa heidän koiriinsa, tai vaikka tarjoutua hoitokodiksi aikuiselle shiballe kokemuksia kartuttaaksesi. Suosittelen lämpimästi myös osallistumaan erilaisiin rotuyhdistyksen sekä epävirallisten kippuraporukoiden järjestämiin tapahtumiin, joita löytää jo hyvin laajalta (linkit -sivulta pääset suoraan muun muassa yhdistyksen tapahtumakalenteriin).

Olethan ehdottomasti kärsivällinen pennun saannin kanssa, tutki tarkkaan kasvattajia äläkä ikinä osta rekisteröimätöntä pentua. Etenkin ensimmäistä koiraa hankkiessa kasvattajan tuki on usein korvaamaton apu johon voi tukeutua aina kun kysymyksiä herää, joten valitse kasvattaja jonka kanssa sinulla synkkaa ja johon luotat. Jos olet epävarma jostain, voit aina pyytää toista mielipidettä tai olla yhteydessä yhdistyksen jalostustoimikuntaan.