Kuka olen?

 

Olen Nea Sjöblom, 23 -vuotias Turusta kotoisin oleva aloitteleva kasvattaja, ja tällä hetkellä arjessani pyörii mukana kaksi shibaa. Vaikka olenkin ollut jonkinverran tekemisissä lähipiirini koirien kanssa pienestä lähtien, varsinaisesti astuin mukaan koiramaailmaan vasta vuoden 2014 syksyllä ensimmäisen oman koirani myötä. Jo tuolloin muistan maininneeni kasvattajalle pentua valitessani, että minua mahdollisesti kiinnostaisi myös kasvattaminen tulevaisuudessa. Pentu ei kuitenkaan tuolloin lopulta valikoitunut ensisijaisesti jalostuskelpoisuutensa vuoksi, mutta kasvatushaaveet jäivät silti kytemään vahvoina. Vuoden 2016 keväällä ryhdyinkin sitten lopulta tuumasta toimeen, ilmoittauduin Kennelliiton Kasvattajan peruskurssille ja suoritin sen hyväksytysti; kennelnimeni Indigenous tuli voimaan saman vuoden kesäkuussa.

Koirani ovat ensisijaisesti perheenjäseniä, emmekä tällä hetkellä harrasta mitään vakituisesti hieman hektisen elämäntilanteen vuoksi. Olemme kuitenkin kokeilleet useita erilaisia harrastuksia, kuten esimerkiksi agilitya ja noseworkia. Lisäksi olemme käyneet muutamaan otteeseen myös jäljestämässä, josta kummatkin pitivät erityisen paljon. Shibasta on siis moneksi ja ehdottomasti säännöllisempäänkin harrastamiseen, joka on myös meillä suunnitelmissa heti kun asetumme yhteen paikkaan aloillemme hieman pitemmäksi aikaa. Epäsäännöllisesti meihin saattaa kuitenkin törmätä esimerkiksi näyttelyissä etenkin nuoremman koirani kanssa, joissa minua saa tulla rohkeasti vetämään hihasta.

Tavoitteenani on tulevaisuudessa kasvattaa ensisijaisesti terveitä sekä rodunomaisia shiboja – niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Minulle ehdottoman tärkeää on rodun alkukantaisuuden vaaliminen sekä sen vieminen eteenpäin järkevillä ja tarkkaan harkituilla jalostusvalinnoilla. Tästä syystä koenkin erittäin tärkeänä täyden läpinäkyvyyden ja tulenkin pyrkimään kasvatustyössäni käyttämään ainoastaan terveeksi tutkittuja sekä hyväluonteisia koiria, ja arvioimaan yhdistelmät aina kokonaisuutena.

Olen sekä Suomen Kennelliiton että Suomen Shiba Ry:n jäsen, joista jälkimmäisessä olen toiminut yhdistyksen jalostustoimikunnan sihteerinä vuoden 2017 keväästä lähtien. Olen myös allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja sitoutunut kasvatustyössäni noudattamaan sekä sen että rotuyhdistyksen jalostusohjesääntöä.